perjantai 9. elokuuta 2013

Koulunaloitus: kymmenen vinkkiä ekaluokkalaisen vanhemmalle


1. Kannusta opiskeluun. 

Opiskelu vaatii vaivannäköä, mutta vain vaivaa näkemällä osaaminen karttuu. Mikään ei ennusta tulevaa osaamista niin hyvin kuin oppimiseen panostaminen.

2. Prosessikin on tärkeä. 

Pelkkää (oikeaa) loputulosta on turha tuijottaa. Oppimista tapahtuu erityisesti silloin, kun asiaa pohditaan ja työstetään. Väärät ajatukset ja virheelliset tulokset ovat oivaa materiaalia asian kuin asian hahmottamiseen. Oppiakseen ei tarvitse valmiiksi osata!

3. Tue sinnikkyyttä. 

Muun hyvän lisäksi tulet osoittaneeksi, että työnteko kannattaa, ja tuet lasta kasvattamaan kärsivällisyyslihaksiaan.

4. Tehkää läksyjen teosta hauskaa yhdessäoloa. 

Älä totea, ettei "näitä mihinkään tarvita", tai päivittele omaa osaamattomuuttasi. Sano mieluummin: "kolme viidesosaa, keksittäiskö me mitä se tarkoittaa? Ymmärsitkö miten ope selitti sen? Pystyiskö ton kirjan esimerkin sanomaan jollakin muulla tavalla?" Oikeat vastaukset eivät ole välttämättömiä, joten ole rohkea, vaikket itsekään osaisi asiaa: sen käsittely on yhtä kaikki hyödyllistä!
Katso myös
http://peruskoulupesula.blogspot.fi/2013/07/lasketaanko-leikkia.html

5. Puhalla koulun kanssa yhteen hiileen. 

Ei ole niin väliksi, onko opetus täydellistä, jaatteko koulun kanssa samat arvot, oletteko kaikesta open kanssa yhtä mieltä - tärkeää on oppia (ja opettaa) hyväksymään se, että toimintatapoja on monenlaisia, kuten ihmisiäkin, ja mikä ei ole paras tapa itselle, saattaa olla sitä toiselle. Maailma ei ole täydellinen paikka, ja hyvä niin. Katso myös
http://peruskoulupesula.blogspot.fi/2013/06/lahjakkuus-mahdollisuus-vai-ongelma.html

6. Vastuullisuus on ilo. 

Olipa elämä oikeassa tai väärässä, tilannetta voi aina parantaa suhtautumalla positiivisesti ja ratkaisukeskeisesti. Olkaa myönteisiä, miettikää mitä itse voi tehdä oppimista parantaakseen, koulussa viihtyäkseen, hyvän ilmapiirin luomiseksi ja niin edelleen, muiden toimista riippumatta.

7. Opiskeluvälineet mukana (ja olemassa). 

Opeta huolehtimaan, että kouluun kulkee mukaan penaali, oikeat kirjat, läksyt on tehty ja niin edelleen. Ja välineet kuntoon: ei niin pientä reppua ettei sinne matikankirja mahdu...

8. Nukutaan, syödään ja liikutaan. 

Tämä ei perusteluja kaipaa: ekaluokkalaiselle vähintään 9 tuntia unta, ulkoilua tai muuta virkistävää ja kunnollinen aamupala. Ehdottomasti.

9. Tee mitä hyvänsä estääksesi kiusaaminen, kiusaamiseen osallistuminen, kiusaamisen sivustaseuraaminen ja kiusatuksi tuleminen. Mitä hyvänsä. 

Katso myös
http://www.hs.fi/kulttuuri/Kukaan+ei+leiki+mun+kanssa/a1375758364915

10. Ota rennosti. 

Jos läksyjä on kerta kaikkiaan liikaa, lukekaa mieluummin lempikirjaa tai lähtekää ulos tekemään lumiukkoja. Jos verbit eivät aiheuta kuin itkua ja hammasten kiristystä, keksikää mieluummin tarinoita joissa kaikissa juostaan, punastutaan ja syödään lettuja. Jos allekkainlaskun kuudes sivu saa vihaamaan syntymäänsä, kokeilkaa kuinka hyvin siitä vanhempi selviää.
Elämää se vain on.

Innostavaa koulun alkua!

Katso myös
Koulut vankiloina: mitä kuri opettaa?
Oppikirjan tulevaisuus, osa 2: sähkoisen materiaalin mukanaan tuomat mahdollisuudet
Kannustettuna menestykseen - vai itseen uskomalla?

3 kommenttia:

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.